reneszansz_panoptikum

Siklósi Vár

Siklós, Vajda János tér 8., H-7800

Információk és elérhetőségek

Téli nyitva tartás
Hétfőn : zárva
Keddtől-vasárnapig: 9:30-17-ig

Tovább a weboldalra.

home_tea_sep2

Elképzelte már, hogy milyen lehetett az élet több, mint 500 évvel ezelőtt, a legendás Corvin Mátyás udvarában, Magyarország legdicsőbb korában? Tegyen egy kirándulást a múltba, és nézze meg saját szemével, mitől volt Mátyás: király! Nézzen körül a reneszánsz Magyarországon! A király már várja! Tökéletesen élethű figurák mutatják be Hunyadi Mátyást és a középkori Magyarországot.

A „CodeEx” című reneszánsz kiállítás Hunyadi Mátyás reneszánsz udvartartását, uralkodásának három évtizedét jeleníti meg. A figurák 5 enteriőr és egyben témakör köré szerveződnek (humanizmus-vallás-tudomány; művészetek: építészet, szobrászat, festészet; hadviselés és a fekete sereg; a királyi udvar és középkori diplomácia, illetve a zene és szerelem). Egy csodálatos időutazásban lehet részük, ahol olyan nagy történelmi alakok öltenek testet, mint Leonardo da Vinci, Janus Pannonius, Kinizsi Pál, és persze nem utolsó sorban a máig legendás Mátyás király. A kiállítás egyaránt nagy élmény a gyerekeknek – óvodásoktól a gimnáziumi diákokig -, felnőtteknek és az idősebbeknek. A tárlat meghökkentően élethű figurái, korhű díszletei segítségével egy olyan korba csöppenhet a látogató, amire a mai napig joggal lehetünk büszkék.

Érdekli a kiállítás?

Ismerjen meg minket!

Tegyen látogatást a magyar történelem legérdekesebb szakaszaiba! Szerezzen ismereteket nálunk játékos formában!

Reneszánsz Panoptikum

“A reneszánsz játszótér”

home_tea_sep2

2015 tavaszától a megújult CodeEx című kiállítás új tartalmakkal és játékos elemekkel várja a felfedező kedvű látogatókat.
A Játszani is engedd!… gondolat jegyében a helyszínre látogató turisták számára olyan lehetőségekkel kívántuk megtölteni a rendelkezésre álló kiállítóteret, amelyeket kipróbálva időutazást is tehetünk a reneszánsz kori magyar történelemben. Ezáltal kellemes és hasznos időutazást, tematikus történelmi ismeretátadást, játékos történelemórát ajánlunk kicsiknek és nagyoknak.
A látogató Mátyás építőmestereként részt vehet a Budai vár felépítésében, segítkezhet a híres kódexek díszítésében vagy a kőfaragók eszközeivel ismerkedhet meg. Meghallgathatja Mátyás királyunk történetíróit, Janus Pannonius költeményeit, Beatrix királyné levelezését az épp pihenő fekete sereg sátrában.
A játékos kedvűek kipróbálhatják megfigyelőképességüket, ügyességüket a mechanikai játékokon és a reneszánsz keresztrejtvényen. Egy fotózás erejéig lehet számszeríjász, sőt a híres hadvezér, Báthori István páncéljába is „belebújhat”. De kipróbálhatja műveltségét is, és megfejtheti Mátyás 8 erényének játékát.

Multimédiás pontjainkon hangos tárlatvezetésen ismerheti meg a legendás Corvin Mátyás udvarát, irodalmi hangzóanyagon elevenítheti fel a történetírók visszaemlékezéseit, és a Virtuális Bibliotékában a saját szemével láthatja, hogyan emlékezik az utókor, mitől volt Mátyás: király!