Kiállítások

CODE-EX KIÁLLÍTÁS

A „CodeEx” című reneszánsz kiállítás Hunyadi Mátyás reneszánsz udvartartását, uralkodásának három évtizedét jeleníti meg. A figurák 5 enteriőr és egyben témakör köré szerveződnek (humanizmus-vallás-tudomány; művészetek: építészet, szobrászat, festészet; hadviselés és a fekete sereg; a királyi udvar és középkori diplomácia, illetve a zene és szerelem). A tartalmakat, emblematikus figurákat, kapcsolat- és viszonyrendszereket, a korszak finom rétegeit az alkotói csapat fél éves kutatómunka után, 10 hónap alatt valósította meg.

A kiállítás megtervezésében középkori történész szakértők vettek részt, az ábrázolásmódokat viselet- és irodalomtörténészek szakmai felügyeletével végezte, a kivitelezési munkákat szakmai műhelyekben díszlet- és jelmeztervezők, szobrászok, fafaragó, fegyverkovács, kalap- és parókakészítők segítették.

MEGÚJULT RENESZÁNSZ PANOPTIKUM – „a reneszánsz játszótér” – Ópusztaszer

2015 tavaszától a megújult CodeEx című kiállítás új tartalmakkal és játékos elemekkel várja a felfedező kedvű látogatókat. A Játszani is engedd!… gondolat jegyében a helyszínre látogató turisták számára olyan lehetőségekkel kívántuk megtölteni a rendelkezésre álló kiállítóteret, amelyeket kipróbálva időutazást is tehetünk a reneszánsz kori magyar történelemben. Ezáltal kellemes és hasznos időutazást, tematikus történelmi ismeretátadást, játékos történelemórát ajánlunk kicsiknek és nagyoknak. A látogató Mátyás építőmestereként részt vehet a Budai vár felépítésében, segítkezhet a híres kódexek díszítésében vagy a kőfaragók eszközeivel ismerkedhet meg. Meghallgathatja Mátyás királyunk történetíróit, Janus Pannonius költeményeit, Beatrix királyné levelezését az épp pihenő fekete sereg sátrában. A játékos kedvűek kipróbálhatják megfigyelőképességüket, ügyességüket a mechanikai játékokon és a reneszánsz keresztrejtvényen. Egy fotózás erejéig lehet számszeríjász, sőt a híres hadvezér, Báthori István páncéljába is „belebújhat”. De kipróbálhatja műveltségét is, és megfejtheti Mátyás 8 erényének játékát. Multimédiás pontjainkon hangos tárlatvezetésen ismerheti meg a legendás Corvin Mátyás udvarát, irodalmi hangzóanyagon elevenítheti fel a történetírók visszaemlékezéseit, és a Virtuális Bibliotékában a saját szemével láthatja, hogyan emlékezik az utókor, mitől volt Mátyás: király!

TOLDI PANOPTIKUM

A Reneszánsz Panoptikum Kft. 2012-ben Debrecen Város Önkormányzatának megbízásából létrehozta a „TOLDI panoptikumot”, ahol a hagyományos panoptikumi megoldások mellett jelentős újítások is megvalósultak. A megváltozott múzeumpiaci igények tudatában és figyelembevételével innovatív megoldások is beépítésre kerültek, úgymint multimédiás tartalmak, mozgóképes videóinstallációk, 3D-s animációs film, interaktív játékszoftver, animatronikus mozgó panoptikumi figura, mechanikus játékelem.

PÁLINKA PATIKA VÁROS – Tőserdő

Modern kiállítás-technikai eszközökkel egy „békebeli” prosperáló kisváros életének regényes elmesélése a pálinka-kultúra tematikus szakmai megjelenítésén keresztül. A Lakiteleki Pálinkaház ötletének alapgondolata az volt, hogy a térség természeti vagyonát összefűzve otthont teremt a magyar gyümölcsből készülő magyar pálinkának, otthont teremt a pálinkát – mint a magyar kultúra egyik fontos termékét – fogyasztó vendég számára, emellett pedig otthont teremt a helyben található fűszer- és gyógynövényekkel kapcsolatos hétköznapi tudásnak is. A végeredmény meseszerű: az 1920-30-as évekbe repíti el a vendéget egy történet, bemutatva azt, hogyan lett egy gyümölcsökből élő család egy kisváros alapítója, hogyan épült fel Pálinka Patika Város, és lett otthona a vidéki gyümölcstermelőknek. A Lakiteleki Pálinkaház korhű dokumentumok alapján kialakított „belvárosa” kiállítóterem, kór-kép, társadalmi utazás egyben. A főutcán található úri szabóság, vegyeskereskedés, fűszer- és pálinkapatika, borbélyüzlet, korabeli mozi, fényképíró és vándorfotós, és természetesen italbolt is. Az alagsorban kialakított termekben – amelyek keresztboltozatos mennyezete építészeti kuriózum – a pálinkafőzés korabeli eszközei láthatók. Itt kapott helyet a pálinkatrezor, és a pinceborozó. Különleges helyszín a fűszerpatika, amely úgy működik, mint egy korhű eszközöket használó interaktív terem. Sokat meg lehet tudni a növényekről, hatásukról, sokat közülük meg is lehet vásárolni, ugyanakkor az itteni tudás folyamatosan bővíthető azzal, hogy az ide látogató itt hagyja a saját tapasztalatait, beírja a patika Nagy Tudáskönyvébe. A városalapító Almássy-család történetével a Lakiteleki Pálinkaház szeretné visszaadni a természet elrejtett kincseit és tudását, egy bölcsebb, békésebb kor lenyomatát a látogatóknak, hiszen mindaz, ami itt megtalálható, a velünk élő természet az élet esszenciája egyben.

AZ EGRI VÁR ÉS ERŐDRENDSZER TURISZTIKAI ATTRAKCIÓINAK FEJLESZTÉSE – Egri Dobó István Vármúzeum – Eger

Cégünk 2015-ben Eger MJV Önkormányzatának megbízásából részt vehetett a Várfejlesztési program 1. ütemében, ahová panoptikumi figurákat, viseletrekonstrukciókat, tárgymásolatokat, kiállítási eszközöket és szerszámokat, nemesmásolatokat és maketteket gyártottunk.